1 – GENEL UYARI!
Kompresörün bakımını yapmadan önce, kompresörün enerjisini ana şalterden kesin. Çıkış vanasını kapatarak, kompresörü hava hattından ayırın, iç ve dış basıncın tamamen boşaldığından emin olun.
Bu bölümü okuyunca kompresörünüz için gereken bakım programının minimuma indirilmiş olduğunu daha kolay göreceksiniz. Periyodik kontroller ve uyarı göstergeleri herhangi bir bakıma ihtiyacınız olduğunda sizi uyaracaktır. Bakım yapmadan önce bu kılavuzu dikkatlice okuyun. Bakım mutlaka yetkili bir personel tarafından yapılmalıdır; düzenli bakım kompresörünüzün ömrünü artıracaktır.
YETKİSİZ, EĞİTİMSİZ VE UYGUN NİTELİKLERE SAHİP OLMAYAN KİŞİLER TARAFINDAN YAPILACAK BAKIM VE MÜDAHALELER TÜM GARANTİYİ ORTADAN KALDIRACAĞI GİBİ, HASAR VE YARALANMALARA YOL AÇABİLİR.
UYARI !
Kompresörün uzun süre kullanılmadığı durumlarda haftada 1-2 saat çalıştırılmalıdır. Bu süre 6 ayı geçiyorsa, 6 ay sonunda yağ filtresi ve seperatör elemanı değiştirilmelidir. Kompresörü haftada 1-2 saat çalıştırmak mümkün değil ise, vida ve seperatör tankı içine koruyucu yağ doldurulmalı, kompresör çalıştırılacağı zaman koruyucu yağ boşaltılmalıdır. Koruyucu yağ için firmamızdan bilgi alabilirsiniz. Bekleme süresi sonunda kompresörü devreye almadan önce yetkili servis veya firmamız ile irtibata geçin.
NOT: Atık yağ ve kondensat tahliye işlemleri için, atıklarla ilgili yerel yasal mevzuatlara uyulmalıdır.
2 – GÜNLÜK İŞLEMLER
Kompresörü çalıştırmadan önce tanktaki yağ seviyesini mutlaka kontrol edin. Eğer yağ seviyesi düşük ise ekleyin. Eğer çok sık yağ ekliyorsanız bir problem var demektir. Bunu anlayabilmek için ARIZALAR VE ÇÖZÜMLERİ bölümünü gözden geçirin. Normal bir çalıştırma yaptıktan sonra, kontrol panelindeki göstergelere bakın ve hepsinin uygun değerleri gösterdiğini görün. Skavenç hattından yağ geri dönüşünü kontrol edin (7/G açıklamasını okuyun). Kompresörün düzgün bir şekilde çalıştığından emin olmak için, tamamında genel bir kontrol yapılması önerilir.
UYARI !
Kompresör çalışırken hiçbir kapağı veya parçayı çıkarmayın. Böyle bir işlem yapmak isterseniz, kompresörü durdurun ve iç basıncı boşaltın.
3 – PERİYODİK BAKIMLAR
İLK ÇALIŞTIRMA SIRASINDA
KAYIŞ GERGİNLİĞİNİ KONTROL EDİN VE GEREKİRSE YENİDEN GERİN.
(İlk kayış germe işlemini yetkili servis yapmalı. Gerginlik normal ise, yeniden gerilmeyebilir.)
HER 50 ÇALIŞMA SAATİNDE : (HAFTALIK BAKIM)
YAĞ SEVİYESİNİ KONTROL EDİN. YAĞ EKSİK İSE TAMAMLAYIN. YAĞ DEPOSUNDA BİRİKEN SUYU TAHLİYE EDİN.
RADYATÖR PETEKLERİNİ BASINÇLI HAVA İLE TEMİZLEYİN. TOZ FİLTRESİNİ TEMİZLEYİN. (*)
HAVA (EMİŞ) FİLTRESİNİ TEMİZLEYİN. (*)
IÇ AKSAMI KONTROL EDİN.
KAYIŞIN ÇALIŞMASINI KONTROL EDİN. TİTREŞİM VEYA GEVŞEME VAR İSE SERVİSE HABER VERİN.
(*) Akış yönünün tersi yönde düşük basınçlı (en çok 2 bar) kuru havayı filtreye zarar vermeyecek mesafeden püskürterek temizlenebilir (10-30 cm).
HER 1000 ÇALIŞMA SAATİNDE :
KUMANDA HAVA DEVRESİ HORTUMLARINI KONTROL EDİN, GEREKİRSE DEĞİŞTİRİN. KONTAKTÖR KONTAKLARINI KONTROL EDİN, GEREKİRSE DEĞİŞTİRİN. TOZ FİLTRESİNİ DEĞİŞTİRİN.
YANICI OLMAYAN TEMİZLEYİCİLER İLE RADYATÖR PETEKLERİNİ TEMİZLEYİN. SEPERATÖR BASINÇ FARKINI KONTROL EDİN, SEPERATÖR ELEMANI TIKALI İSE DEĞİŞTİRİN. EMİŞ FİLTRESİNİ VE HAVA FİLTRESİNİ TEMİZLEYİN, GEREKİRSE DEĞİŞTİRİN.
TÜM YAĞ DEVRESİ RAKORLARINI KONTROL EDİN.
HER 2000 ÇALIŞMA SAATİNDE :
YAĞ (MİNERAL) VE YAĞ FİLTRESİNİ DEĞİŞTİRİN. YAĞ TAPASI O-RİNGİNİ DEĞİŞTİRİN.
TÜM YAĞ DEVRESİ RAKORLARINI KONTROL EDİN. TÜM ELEKTRİK GÜÇ DEVRE BAĞLANTILARINI KONTROL EDİN. ELEKTRİK MOTORU RULMANLARINA GRES YAĞI BASILACAK. MOTOR RULMAN YAĞLAMA TABLOSUNA BAKIN. (Tablo 2)
HER 4000 ÇALIŞMA SAATİNDE:
(2000 saat bakımına ilave olarak.)
SEPERATÖRÜ DEĞİŞTİRİN. TÜM CİVATA BAĞLANTILARINI KONTROL EDİN.